معماری مسجد دانشکده مطالعات اسلامی قطر
طراح: Mangera Yvars Architects
معماری: RHWL
مساحت: 28,000 متر مربع
امروزه در دنیای معماری با طرح های متنوع و بی نظیری از معماری مساجد روبرو هستیم. طرحهایی که در عین جسارت معمارانه و خرق عادات معمول معماری مساجد ، وامدار طرح مساجد قدیمی و تداعی کننده حس و حال معماری آن می باشد.
دانشگاه مطالعات اسلامی قطر [QFIS] در شهر دوحه قطر در حال تبدیل شدن به مرکزی پیشگام در زمینه های مطالعات اسلامی، هنر، معماری، و جامعه اسلامی معاصر میباشد. اهداف و دستور کارهای QFIS معماران این مجموعه را بر آن داشت تا طرحی نوآورانه را بر اساس سوابق تاریخی اسلامی بنا کنند. این طرح همچنین باید قطر را به عنوان مرکز سیاسی و جغرافیایی معاصر هویت اسلامی معرفی کند.
این ساختمان شامل اقامتگاه برای دانشجویان این مرکز و همچنین مسجد دانشگاه مطالعات اسلامی خواهد بود.
کانسپت این پروژه ترکیبی از مفهوم “دانش و نور” است. مفهومی که در قرآن به عنوان “دانش راهی برای رسیدن به روشنایی” بیان و تاکید شده است. طراحی پلان به صورتی انجام گرفته که کلاسهای آموزش و دفاتر اداری مجموعه با مارپیچی منظم به فضای مسجد میرسند.این طرح همچنین شامل چهار باغ اسلامی در اطاف ساختمان و یک حیاط با طرح های خوشنویسی در مرکز میباشد. کلاسهای درس و فضاهای بیرونی و همچنین بر روی المانهای بلندی که از فضای حیاط مرکزی قابل رویت میباشد، طرح هایی خوشنویسی شده از آیات قرآن مجید نصب شده است.مناره های مسجد که به صورت المانهایی بلند و خارج از طراحی معمول مناره های مساجد اسلامی میباشد در جهت قبله اندکی خم شده. همینطور طراحی داخلی حیاط مسجد علاوه بر خطوط خوشنویسی دارای طرح های هندسی زیبایی که تداعی کننده آینه کاری و طرح های اسلامی مساجد است میباشد.
در بنای این مسجد از پنج ستون استفاده شده که نمایانکر پنج رکن اصلی اسلام میباشد و این پمج ستون در اطراف چهار مسیر آبی طراحی شده اند که نمایانگر چهار رودخانه در آسمان میباشد. رودخانه هایی از شراب – شیر – عسل و آب (این تفسیر از سایت منبع خبر میباشد)
مسجد دارای فضایی برای ۱۸۰۰ نماز گذار است که فضای نماز بانوان در قسمت بالای فضای آقایان قرار گرفته است. در فضای داخلی نماز خانه حفره هایی به صورت چند ضلعی طراحی شده که با عبور نور عبادت در زیر سقفی از ستارگان را برای نماز گزاران تداعی میکند.