طراحی و معماری مهد کودک و شیرخوارگاه هانازونو
معماران: SHIBINOSEKKEI, Youniji no Shiro
موقعیت:Okinawa Prefecture، ژاپن
این بنا در جزیره ی مییاکوجیما واقع در 2000 کیلومتری جنوب غربی شهر توکیو در ژاپن طراحی شده است. مییاکوجیما از آب و هوای نیمه گرمسیری اقیانوسی برخورددار است و جزیره ای است که توسط دریا و صخره های مرجانی احاطه شده است. از این جزیره سنگ آهک به دست می آید. به دلیل اقلیم گرم و مرطوب منطقه و خطر گردباد، معماری بنا باید به گونه ای باشد که از یک سو با بهره گیری از فضاهای بسته به ایجاد سایه کمک کند و از سوی دیگر برای ایجاد کوران طبیعی، بنا باید دارای پلانی باز باشد.
برای مقاومت در برابر گردباد و جلوگیری از مزاحمت نور خورشید، جهت گیری پلان به سمت جهت وزش باد مطلوب است.
همانطور که در پلانهای زیر مشاهده میکنید، طبقه ی اول به کاربریهای عمومی مانند کارگاه هنری، آتلیه و غذاخوری اختصاص داده شده است. طراحی کارگاه هنری برای این مهدکودک به رشد خلاقیت در کودکان کمک می کند. اما طبقه ی دوم برای فعالیتهای خصوصی تر طراحی شده است و اتاقهای نگهداری کودکان و فضاهای مخصوص کتاب کودکان در این طبقه واقع هستند. در معماری ساختمان، از باریک بودن زمین بهره گرفته شده به این صورت که جانمایی فضاهای بزرگتر مانندکارگاه هنری، غذاخوری، و زمین بازی در طبقه ی اول منجر به ایجاد فضایی باز و یکپارچه تر شده و این موجب شده تا با باز بودن پنجره ها هوا به راحتی در این فضای یکپارچه گردش کند.
معماری بنا مطابق با معماری سنتی منطقه است که در آن از نوارهای چوب قرمز در سقف استفاده میشود. برای مقاوم شدن ساختمان در برابر گردباد، سازه ی بنا از بتن مسلح است.
پوسته ی بیرونی ساختمان متشکل از سایبان هایی از بلوک های بتنی است. که از مصالح رایج منطقه است. شکاف های موجود در بلوک های بتنی در عین اینکه موجب عبور نور و باد و حفظ دید و منظر می شود، از ورود بیش از حد اشعه های خورشید به فضا جلوگیری می کند. به علاوه پوسته ی ذکر شده از ساختمان در برابر ورود اشیاء خارجی محافظت می کند. بازشوهای عریض موجود در ساختمان موجب ورود نور و باد مطلوب به فضا می شود.
قرارگیری کارگاه هنری در مجاورت زمین بازی، آتلیه در مجاورت حیاط و احاطه شدن غذا خوری با تراس موجب ایجاد معماری دلپذیر و امتداد یافتن فضا از درون به بیرون شده است. کودکان در کارگاه هنری به نواختن موسیقی و در آتلیه به انجام فعالیتهای هنری مشغولند و با صرف غذا در فضایی دلپذیر که دائماٌ بادی مطلوب در آن در جریان است، از اوقات خود لذت میبرند. در حیاط مجموعه و باغ غذاخوری درختانی سنتی کاشته شده اند که حس گذر فصول را القا می کنند.